Banoffee pie kao restoranski desert….od priče do recepta

Na XVII. Biseru mora u Supetru redali su se brojni cooking showovi i radionice renomiranih kuhara. Između ostalog, Ivana Bradarić, splitska pastry chefica restorana Brasserie on 7 i voditeljica slastičarskih edukacija ŠKMER Akademije, pokazala je pripremu Banoffee pie u modernim restoranskim varijantama. Bila je tu banoffee pita poslužena u tacosu, kao i dekonstrukcija ove slastice sa zlatnim prahom, crumbleom i servirana kako bi privukla goste boljih restorana.

“To je engleska je desertna pita napravljena od banana, vrhnja i gustog umaka od karamele, kombinirana na podlozi od keksa ili ona od mrvljenih keksa i maslaca. Koristilo se QimiQ Whip, premium vrhnje iz Austrije ovjenčano s dvama food Oscarima. Radilo se o dekonstrukciji klasičnog deserta, a bilo je važno da recept slastice zadrži glavne sastojke kao što su banana i karamela. Košarica u drugoj varijanti koju smo pripremali nije bila tipična okrugla od prhkog tijesta, nego u obliku mini tacosa, što je bio autorski dodatak” – navela je Bradarić.

RECEPT: BANOFFEE PIE TACOS

Crumble od lješnjaka:

50 g lješnjaka

50 g maslaca

85 g brašna

50 g šećera

malo cimeta

Sve suhe sastojke izmiješajte s hladnim maslom i napraviti mrvičasto tijesto.

Karamela:

200 g šećera

200 g vrhnja QimiQ sahne base

20 g maslaca

Šećer u vrućoj tavi karamelizirajte te dodajte slatko vrhnje. Maknuti ga s vatre, pa umiješajte maslac.

Karamelizirana banana:

Bananu isijecite na kolutiće ili po dužini, pa pospite šećerom i karamelizirajte u tavi.

Prhko tijesto tacos košarice:

480 g glatkog brašna

190 g šećera u prahu

70 g badem brašna

240 g maslaca

100 g jaja

Brašno, badem, šećer u prahu i mekani maslac izmiksajte na srednjoj brzini dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte razmućena jaja i miješajte dok se ne formira tijesto. Razvaljajte tijesto i zatim ga odmorite u frižideru 2 sata. Izrežite ga na željene oblike ili utisnite u kalup, pa ispecite 15-20 minuta pećnici koju ste ugrijali na 160 C.

QimiQ whip:

200 g QimiQ vrhnja

2 g vanilija ekstrakta ili praha

15 g šećera u prahu