Uplovite u Riječke gastronomske luke

Projektom Riječke gastronomske luke povezuju se ugostiteljski objekti kroz stvaranje gastronomskog brenda Rijeke kao lučkog grada, diže se ukupna kvaliteta i prepoznatljivost riječke ugostiteljske ponude. Uplovite u romantične, poslovne, obiteljske, veganske, vinske, pivske i mnoge druge luke kako su to osmislili Gastronauti i TZ Grada Rijeke.

Luke pružaju utočište od loših vremenskih prilika, mjesta su novih susreta, mjesta u kojima možete obnoviti zalihe, osjećati se zaštićeno, izaći iz njih u boljem stanju nego što ste u njih ušli. Duga je lučka povijest Rijeke, a brend grada kao lučkog grada, prenosi se i na druge segmente života.
Dobrobiti  „luka“ možete doživjeti i ugostiteljskim objektima koji nose titule Riječkih gastronomskih luka, a  profilirani su prema ponudi i ambijentu.

Projekt Riječke gastronomske luke je najavljen u veljači ove godine, a provodi ga TZ grada Rijeke u suradnji s riječkim poduzećem Abisal, Klub Gastronaut.

Ciljevi projekta su povezivanje ugostiteljskih objekata prehrane u zajedničku priču s marketinškim potencijalom; izgradnja gastronomskog brenda koji se nadovezuje na brend grada Rijeke kao lučkog grada te podrška u profiliranju ugostiteljskih objekata i dizanje ukupne kvalitete i prepoznatljivosti riječke ugostiteljske ponude.

25 prijavljenih restorana je ispunilo propisane kriterije za 39 titula Riječkih gastronomskih luka, koje su im dodijeljene u 9 kategorija:

Luke lokalnih namirnica – restoran Vintage i konoba Girica.
Ribarske luke – konoba Ugor, konoba i ribarnica Girica, restoran Nautica i konoba Ribica.
Veganske luke – Tajlandski restoran Sabai i Rica gluten free.
Poslovne luke – restoran Kamov hotela Bonavia Plava Laguna, Botel Marina, restorani Nautica i Ribica.
Romantične luke – Restoran Nautica i Restoran Vintage.
Obiteljske luke – restorani The Kitchen by Miljenko i Tarsa.
Luke za vinske entuzijaste – Wine & dine Kod Zajca, restorani Ribica i Sabai.
Pivska luka  King’s Caffe Food pub.

Luke posebnosti
Fine – dining luka
Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč,
Frankopanska luka Vintage,
Povijesna luka Tarsa,
Luka tapasa – Wine&dine Kod Zajca,
Bezglutenska lukaRica,
Bezglutenska luka Botel Marina,
Luka kobasica Crobasa,
Barbecue luka Bodega,
Barbecue luka Lovorka,
Dnevna luka – Bistro Mezanin,
Luka za poslovne doručke – Restaurant&pizzeria O’Hara,
Degustacijska luka s pogledom Trsatica,
Dnevna Korčulanska luka Blato,
Napolitanska luka – Restaurant&pizzeria O’Hara,
Španjolska luka Capote y Olé,
Tajlandska luka Sabai,
Azijatska i luka sushia Taiyo,
Kineska luka Peking,
Azijska street food luka Koya  Asian Noodles.

Proglašenje Riječkih gastronomskih luka, održano je 27. travnja 2022. na Trsatskoj gradini u Rijeci. U uvodnom dijelu proglašenja, prisutnima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktor TZ grada Rijeke Petar Škarpa i  inicijatorica i voditeljica projekta Karin Mimica  iz tvrtke Abisal, Gastronaut.

Nakon proglašenja, neke od aduta svojih gastronomskih luka prezentirali su: Hotel Hilton – The Kitchen by Miljenko, Capote y Olé, Bodega, Sabai i Vintage uz podršku vinara: Pavlomir, PZ Gospoja i PZ Vrbnik.
Dodatni dah povijesti prostoru Trsatske gradinu udahnuli su svojim prisustvom članovi Kluba prijatelja Trsata kostimirani u Frankopanske kneževe i kneginje.

Pozivamo Vas da se usidrite u gastronomskim lukama koje najviše odgovaraju vašim trenutačnim potrebama i raspoloženjima, da zaplovite okusima i atmosferama i da iz luka izađete jači i obogaćeni lijepim iskustvima.

Detaljnije opise Riječkih gastronomskih luka, možete pročitati u produžetku:

Riječke gastronomske luke lokalnih namirnica

Rijeka je s jedne strane okrenuta moru, a s druge okružena zelenim pojasom u kojem se uzgaja i prerađuje i ono što pase i što iz zemlje raste. Jela s vrhunskim namirnicama iz mora koje ribari svakodnevno dovoze na riječku tržnicu, okolne proizvodnje sireva, mesnih prerađevina, brašna, jaja, voća i povrća do domaće pripreme lokalnih tjestenina možete u postotku od 70 i više posto, pronaći u Riječkim gastronomskim lukama lokalnih namirnica.

U Vintage-u od domaćeg  kukuruznog i raženog brašna pripremaju palentu
kompiricu i domaći raženi kruh. Riblje delicije poput kvarnerskog škampa, kozica, sipica, raznovrsnih školjki spremaju se s ulovom domaćih ribara, a provjereni uzgajivači voća i lokalne proizvodnje i prerade mesa sastavni su dio jela s menija Vintage, koji nudi i jela inspirirana za riječku povijest, važnom obitelji Frankopan. Restoran je smješten na Trsatskoj gradini iz koje se pruža predivan pogled na Rijeku.

Konoba Girica, priprema jela od riba iz vlastitog ulova, a u suradnji s lokalnim proizvođačima, nabavlja namirnice za priloge koji se serviraju uz različita riblja jela. Osoblje restorana samo proizvodi lokalnu tjesteninu šurlice.

Riječke gastronomske ribarske luke

Od kada je stanovnika Rijeke, u ovom kraju postoji i tradicija ribarstva. Na Riječkoj tržnici ribarnica je smještena u veličanstvenom paviljonu s ophodnom galerijom i ukrašena kiparskim dekoracijama.  Svježa riba, škampi i školjke, dostupni su u mnogim riječkim restoranima, a titula Riječkih gastronomskih ribarskih lukapripala je onima koji imaju i vlastite ribarske brodice ili posebne ugovore s pojedinim riječkim ribarima.

U konobi Ugor, dugogodišnja tradicija ribarskog poduzeća pretvorena je u jedan oblik ribarske konobe. Od ulova iz vlastite ribarske flote, spravljaju se po tradicionalnim receptima primorske i dalmatinske kuhinje jela od riba, rakova i školjki. Smještena je na gornjem Zametu, uređena u primorskom stilu i oplemenjena starim predmetima.

Konoba i ribarnica Girica ima brod ribaricu koja lovi samo za njih. Riblja jela spremaju od dnevno svježeg ulova. Ponose se i vlastitom proizvodnjom tjestenine šurlica, kombinacijama sa svježim namirnicama s riječke tržnice, vinima lokalnih sorti Kvarnera i Istre te tradicijom od 1990. g.

Restoran Nautica svojim položajem uz more dočarava riblju priču. Lokalni ribari s kojima imaju ugovore im svaki dan donose svježe ulovljenu ribu i druge namirnice iz mora.

Konobu Ribica s ribama, škampima, rakovima i školjkama snabdijeva nekoliko ugovornih partnera ribara, a oni njihove ulove pretaču u kreativne i tradicionalne delicije.

Riječke gastronomske veganske luke

Ukoliko ste vi ili netko od vaših gostiju vegan, u Rijeci možete računati na posebno razrađenu ponudu za vegane u restoranima koji nose titule Riječkih gastronomskih veganskih luka.  Restorani koje vam predlažemo nude barem po sedam jela pripravljenih prema veganskim standardima s isključivo veganskim namirnicama.

Sabai je tajlandski restoran smješten u staroj riječkoj jezgri. U ponudi ima 10-ak veganskih jela pripravljenih na autentični tajlandski način. Kokosovo mlijeko, rižini stakleni reznaci, egzotične gljive i bilje, jela s papajom, korabom i ananasom sastavni su dio ponude specijaliteta koje prati i do detalja razrađena vinska karta.

Rica se nalazi preko puta riječkog kazališta, u blizini tržnice. Glavni aduti su im jela s bezglutenskim žitaricama (riža, proso, amaranth, quinoa, heljda) koje sami melju na kamene mlinove te od kojih proizvode sve pekarske i slastičarske proizvode, pizze, hamburgere i tjestenine. U sklopu lokala se nalazi i dućan s njihovim proizvodima bez laktoze, jaja i svega životinjskog porijekla. Naziv RICA dolazi od RI- Rijeka i C-celijakija.

Riječke gastronomske poslovne luke

Poslovni sastanci su još uspješniji kada su prožeti finim okusima u restoranima koji  poslovnim ljudima pružaju mogućnost za rad, druženje i zajedničko objedovanje. Riječke gastronomske poslovne luke pružaju mogućnosti održavanja sastanaka te nastavka druženja uz delicije. Raspolažu s brzim internetom, odvojenim salama, separeima ili dovoljno razmaknutim stolovima kako bi dogovori ostali u zatvorenom krugu, prilagođavaju menije potrebama i mogućnostima organizatora sastanka te omogućavaju različite načine plaćanja računa.

Restoran Kamov hotela Bonavia Plava Laguna nalazi se u centru Rijeke, u sklopu hotela Bonavia, prilagođenog potrebama poslovnih gostiju.  Uz gastronomske delicije, nudi elegantnu atmosferu, diskretan razmak među stolovima, mogućnost korištenja kongresnih dvorana i ponude za poslovne sastanke ili prezentacije, wellness i fitness centar te visoku profesionalnost i kvalitetu usluge.

Botel Marina je poznat po održavanju raznih domjenaka, svečanih i poslovnih ručkova i večera. Salon restorana može primit 50 osoba, lounge salon za privatna događanja do 20 osoba, a za organizaciju događanja za veći broj sudionika (100), klijetima su na raspolaganju  natkrivene palube koja su u zimskim mjesecima grijane. Restoran se ponosi nizom primorskih jela popraćenih lokalnim vinima, a nosi i titulu Bezglutenske luke.

Nautica se nalazi uz more, na Kantridi, a nosi i titule Ribarske i Romantične luke. Poslovnim gostima su na raspolaganju dva separea za sastanke te mogućnost organizacije raznih događanja za do 120 osoba.

U Ribici, na Kantridi poštuju diskretnost stolovima koji su razdvojeni oko 1,5 m. Grupe se odvajaju jedna od drugih, meniji se slažu po zahtjevima gostiju, parking je besplatan, a platiti se može i kripto valutom. Ribica nosi i titule Ribarske i Vinske luke.

Riječke gastronomske romantične luke

Igre refleksija boja sunca, neba i mora, koje priroda kreira u riječkom zaljevu, fotografiraju se i dijele kao primjeri ljepote i romantičnih pogleda. Kada se prirodnoj ljepoti pridruže i romantična okružja, suptilne atmosfere i fini okusi koje nude Riječke gastronomske romantične luke, stvaraju se trenuci za sjećanja.

Restoran Nautica je smješten na romantičnoj poziciji, uz samo more s predivnim pogledom na Kvarner. Salom dominiraju blagi tonovi boja te elegantno ukomponirani kamen i drvo. U ponudi jela se nalaze i delicije od namirnica kojima se pridaju afrodizijačka svojstva – tartufi, školjke i čokolade.

Restoran Vintage proteže se na tri etaže Trsatske gradine. Na romantičnom meniju, nalaze se jela inspirirana povijesti Frankopana, a u ponudi su i jela s namirnica kojima se pridaju posebna svojstva – tartufima i školjkama. Veličanstveni pogled na Kvarner i Rijeku uz retro uređen prostor, svijeće, dekoracije i odabranu glazbu doprinose osjećaju ugode. Cijeli prostor je i prekrasna kulisa za romantična vjenčanja.

Riječke gastronomske obiteljske luke

Kako bi i djeca mogla uživati u svakom trenutku boravka u restoranima te se zabavljati veselim aktivnostima i van stola za kojim obitelj blaguje, za obiteljska druženja, posebno preporučamo Riječke gastronomske obiteljske luke. One imaju mogućnosti organiziranja obiteljskih proslava i druženja, prilagođene dječje menije, opremljene kutke i igre koje mogu okupirati pažnju djeteta te kutak za presvlačenje beba.

Restoran The Kitchen by Miljenko, nalazi se u sklopu riječkog Hiltona. Kulinarsko je središte resorta, svježa i suvremena gastronomska destinacija koja predstavlja hrvatsku kulinarsku tradiciju kroz kreativna i ukusna jela pripremljena od strane Executive Chef resorta Miljenka Kosanovića.  The Kitchen restoran ima na raspolaganju i igraonicu Bella’s Kids Club u kojoj najmlađi mogu uživati u brojnim dječjim aktivnostima. Posebno su popularni obiteljski ručkovi nedjeljom, za vrijeme kojih se za fiksnu svotu može uživati bez ograničenja u desetinama delicija pripremljenih od proizvoda s hrvatskih OPG-ova, zabavama za djecu i pjenušcima za odrasle.

U Tarsi, popularnom restoranu na Trsatu, koji ima i titulu Riječke povijesne gastronomske luke, djecu čeka dječje igralište, dječje stolice, dječji meniji, obiteljski ovali i niz detalja u funkciji ugodnih obiteljskih okupljanja.

Riječke gastronomske luke za vinske entuzijaste

Poznavateljima vina i onima koji to žele postati, preporučamo posjetu Riječkim gastronomskim lukama za vinske entuzijaste. Svaka od njih ima u vinskim kartama opisano najmanje 30 vrsta vina i nudi mogućnosti da ih se proba uz jela koja najbolje uz njih pašu.

Orijentacija Wine & dine Kod Zajca je cijela sazdana oko vina. Sezonski se osmišljavaju tapasi koji najbolje pašu uz pojedina vina, vinska karta pokriva vina iz cijele Hrvatske s opisima i gastronomskim preporukama, a u restoranu se često organiziraju vinske večeri s predstavljanjima pojedinih vinara.

Ribica raspolaže s 50-ak vinskih etiketa skladištenih u svojoj vinoteci pod kontroliranim temperaturama i vlažnosti. Uz uobičajene podjele, vinska karta pokriva i organska i desertna vina iz cijele Hrvatske te pojedine pjenušce iz Francuske. Osoblje je educirano da uz svoje kreativne i tradicionalne, pretežito riblje specijalitete i slastice, preporuči gostima vino koje najbolje paše uz pojedino jelo.

Sabai je tajlandski restoran. Jedan od suvlasnika ima bogato iskustvo osmišljavanja programa za agencije na temu „Hrvatska kroz 8 vinskih regija“. Vinsku kartu su skrojili prema vlastitim najboljim iskustvima s detaljnim opisima vina iz cijele Hrvatske i 6 pjenušaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Mnoge vrhunske kapljice su u ponudi i na čaše.

Riječke gastronomske pivske luke

Znalcima i ljubiteljima piva, predlažemo da posjete Riječku gastronomsku pivsku luku u kojoj uz bogatu ponudu piva osoblje zna predložiti pivu koja najbolje paše uz pojedina jela.

King’s Caffe Food pub se nalazi uz kazališni park i riječku tržnicu. Uz široku ponudu od 30-ak piva craft pivovara te poznatih domaćih i stranih brendova, King’s nudi i pivu iz vlastite proizvodnje. Lager, porter i amber ale su samo dio ponude piva iza kojih King’s stoji od fermentacije do iznošenja gostima za stol. Iz gastronomske ponude izdvajamo burgere sa 100 % domaćom junetinom te club sandwich-e.

Riječke gastronomske luke posebnosti

Riječke gastronomske luke posebnosti imaju specijalizirane ponude i svaka priča svoju  tematsku gastronomsku priču.

Fine – dining luka Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč – Živahna i profinjena destinacija na zadnjem katu hotela Hilton, koja ponosno spaja okuse Hrvatske sa prekrasnim pogledom na Jadran. Specijalitete visoke hrvatske gastronomije kreira najmlađi hrvatski chef nagrađen s čak dvije MICHELIN-ove zvjezdice, Deni Srdoč. Nebo je prvi riječki restoran sa MICHELIN-ovom zvjezdicom.

Frankopanska luka Vintage – Smješten u kuli Trsatske gradine, u ostavštini povijesti. U čast povijesnoj ulozi obitelji Frankopan, osmišljen je meni Bokun s autohtonim namirnicama kvarnerskog kraja. Na meniju se može pronaći i savur od srdela, domaća maneštra od graha i hobotnice, Frankopanska maneštra sa suhim mesom, domaća marinirana plava riba, kvarnerske kozice u želatini, palenta krumpirica s ovčjim sirom te razna jela sa sezonskim namirnicama. U ponudi su i deserti inspirirani Frankopanima.

Povijesna luka Tarsa – Jelovnik restorana je isprepleten s povijesnim činjenicama i legendama Trsata koje su i inspiracija za specijalitete kuće.  Restoran je uređen u stilu primorske konobe s mnoštvom povijesnih detalja i otvorenim ognjištem te se ponosi tradicijom dužom od 20 godina.

Luka tapasa – Wine&dine Kod Zajca – Svaki tapas ima svoje vino, a normativi su prilagođeni dugotrajnom uživanju u različitim zalogajima i gutljajima. Bruschette s tatarskim, „rupice“ na briošu, marinirane kozice na bagetu, ovčji sir s pečenim maslinama i niz drugih ukusnih zalogajčića sljubljuju se s kvalitetnim i vrhunskim vinima iz cijele Hrvatske.

Bezglutenska luka Rica – Specijalizirani lokal koji se sastoji od prostora za konzumaciju i dućana bezglutenskih proizvoda iz proizvodnje Rice. Sami u kamenim mlinovima melju  bezglutenske žitarice (rižu, proso, amaranth, quinou, heljdu) od kojih proizvode pekarske i slastičarske proizvode te s njima pripremaju pizze, hamburgere i tjestenine. Naziv RICA dolazi od RI-Rijeka i C-celijakija.

Bezglutenska luka Botel Marina – Na botelu Marina, usidrenom u riječkoj luci, uz niz primorskih jela, u ponudi je i 10-ak bezglutenskih. Na posebnom meniju, nudi se 4 predjela, 5 glavnih jela te dvije vrste bezglutenskih kolača.

Luka kobasica Crobasa – U ponudi je sedam vrsta kobasica spravljenih po vlastitoj recepturi, u vlastitoj proizvodniji, u suradnji s hrvatskim farmama. Među njima su i janjeća basa, istarska basa s tartufima, ljuta basa, burrito basa, ekstra sir basa, juneća basa i roštilj basa. Među prilozima su i palenta s pancetom ili gorgonzolom, pohani kolutići luka…

Barbecue luka Bodega – Specijalitete s roštilja – njih 15-ak priprema majstor roštilja Bojan Cvetković s mesom iz vlastite proizvodnje i prerade. Višestruki je pobjednik međunarodnog festivala roštilja “Pljeskavica za Guinness-a” koji se održava svake godine u Leskovcu. Uz pljeskavice na koje su domaćini naročito ponosni, čest izbor gostiju su i mesne plate te obročne salate.

Barbecue luka Lovorka – Roštilj na drveni ugljen, pomno odabrano meso i recepture koje vuku korijene iz kolijevke roštilja, Leskovca neki su od razloga zašto otići u Lovorku. Dodatni aduti su: meze, vješalica, kajmak, gravče na tavče, baklava i ugodan ambijent koji podsjeća na vremena u kojima se manje žurilo, a više uživalo u životu, druženju, opuštanju i hrani.

Dnevna luka – Bistro Mezanin – Ponuda je isključivo dnevna – svakodnevno se priprema 10-ak jela, većinom od domaćih namirnica.  Raštika je iz vrta vlasnika, riba s riječke ribarnice, a samoniklo bilje, koprive, šparoge se također znaju naći u dnevnoj ponudi maneštra, juha, tjestenina, rižota i salata. Svaki dan je u dnevnoj ponudi i neki od mesnih specijaliteta.

Luka za poslovne doručke – Restaurant&pizzeria Porto-O’Hara – Omleti, kroasani, tortilje, lazanje, salate i napolitanske pizze poslužuju se u prostoru u centru grada, a veličina prostora omogućuje i privatnost razgovora tijekom poslovnih doručaka.

Degustacijska luka s pogledom Trsatica – Veličanstven pogled na grad Rijeku, pruža se s terase Trsatike, a iz šarolike gastronomske ponude izdvajaju se degustacijski tanjuri, u kojima kroz svaku porciju možete doživjeti više različitih jela ili namirnica.

Dnevna korčulanska luka Blato – Blato je poznati korčulanski proizvođač vina i maslinovog ulja, a korčulanski specijaliteti su sastavni dio ponude njihove konobe u Rijeci.  Od blatske popare, preko vare, pašticade i hobotnice, do korčulanskih slastica, dnevno se nudi 10-ak svježe pripremljenih jela.

Napolitanska luka – Restaurant&pizzeria O’Hara – VPN (vera pizza napoletana) strogo je zaštićen tradicionalni napolitanski proizvod po načinu izrade, namirnicama kontroliranog porijekla iz regije Campania, propisanim napolitanskim pećima i ostalom opremom kao i ukupnom filozofijom napolitanske pizze. Nedavno je i Unesco zaštitio ova proizvod. U Hrvatskoj trenutačno jedino O’Hara zadovoljava sve uvjete za VPN.

Španjolska luka Capote y Olé – Šarmantni mali restoran u blizini riječke tržnice, nudi niz španjolskih specijaliteta, među kojima su i paelle, tortilje te niz mesnih i ribljih jela pripravljenih na španjolski način. Vlasnici su uvoznici španjolskih vina, sireva i iberijskog pršuta Pate negre koje se može kupiti u dućanu uz salu restorana.

Tajlandska luka Sabai – Prvi tajlandski restoran u Rijeci prožet je atmosferom Tajlanda te originalnim okusima 40-ak specijaliteta koje s egzotičnim namirnicama priprema osoblje s Tajlanda. Gosti mogu na skali od 0-4 sami izabrati ljutinu svakog jela. Restoran ima u ponudi i niz jela za vegane te impozantnu vinsku kartu, ponudu craft piva i prirodnih čajeva.

Azijatska luka sushia Taiyo – Brodovi sushia – nigiri, temaki, hossomaki, uramaki, futomaki;  sashimi i teppanyakia, dio su ponude od preko 100 vrsta azijskih specijaliteta jela koja se nude u Taiyo-u, smještenom pored riječke tržnice. Restoran je prožet atmosferom Azije, a pojedini stolovi dizajnirani su tako da daju privid sjedenja na podu, jer je za noge izdubljen poseban prostor.

Kineska luka Peking – Restoran zrači atmosferom Kine – od uređenja do pozadinske muzike. U ponudi je stotinjak kineskih specijaliteta, kiselih, ljutih i slatkih kombinacija okusa. Jedan od specijaliteta je i hrskava patka sa slatko-kiselim umakom, a bambus i gljive sastavni su dio mnogih jela. Nudi se i nekoliko  jela pod nazivom „Tei-pan“ mongolsko meso te pohane banane, jabuke i ananas.

Azijska street food luka Koya Asian Noodles – Restoran je koncipiran kao street food s otvorenom kuhinjom vidljivom s ulice i nizom azijskih specijaliteta koje možete konzumirati za jednim od visokih stolova ili ponijeti sa sobom. Noodle i Bao kuhari svaki dan pripremaju sami, a okusi svih jela su prožeti okusima originalnih azijatskih namirnica i začina.