Chef Pero Gin s tartarom od tune, manga i avokada s gin wasabi cremom…iskušajte recept

Prvi džin u ovim krajevima nastao po receptu chefa, kušali smo i u tartaru. Tu je recept Pere Savanovića, kao i priča o ovom craft džinu s 11 pažljivo ugođenih sastojaka.

Džin od 11 sastojaka, višestruko destiliran i začinjen Mediteranom, a nastao po receptu splitskog chefa Pere Savanovića, predstavljen je na XVIII. Biser mora. Na tom međunarodnom natjecanju i festivalu gastronomije održanom krajem ožujka u Supetru, Savanović je, kako ne bi sve ostalo na pukom ispijanju čašica, pripremio i zanimljivi tartar tune i voća aromatiziran ovom posebnom craft žesticom. Da se radi o ozbiljnom džinu govori i podatak da je Savanović šest mjeseci s Mariom Čuturom, vlasnik privatne destilerije u Njemačkoj, slagao sastojke i ugađao okus.

Chef Pero gin razvijen je u suradnji s Distillery Cutura te predstavlja inovativan proizvod na tržištu kao prvi džin u ovim krajevima po receptu chefa. Ideja je bila stvoriti mediteranski džin koji sažima arome limuna, gorke naranče te je obogaćen floralnim elementima cvijeta lavande i hibiskusa. Zbog posebno pažljive višestruke destilacije čistog etilnog alkohola dobivena je jedinstvena čistoća, raznolikost i sklad aroma“ – doznalo se na prezentaciji.

Uz Chef Pero gin koji se točio u kombinaciji s tonikom, Savanović je složio tartar od žutorepe tune, avokada i manga. Aromatizirao ga je wasabijem, fraiche kremom i ,dakako, džinom. Radilo se o svojevrsnoj azijski-mediteranskoj fuziji, laganog okusa i idealnom za kakav catering ili zalogaj s nogu.

Dodajmo, taj višestruko nagrađivani chef, osvojio brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima i jedan je od malobrojnih Hrvata koji se mogu pohvaliti članstvom u renomiranom udruženje kuhara World Master Chefs, koja promovira vrhunsko kulinarstvo i najviše standarde u proizvodnji hrane. Dodajmo, ovaj majstor kuhar je bio šef kuhinje u nizu njemačkih i domaćih etabliranih restorana, a 2007. godine postao je voditelj Kuharske akademije Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) te je iste godine osvojio „Biser mora“ koji se tada održavao u Makarskoj. Savanović je jedan od osnivača “Croatia Chefs Cluba” s kojim je promovirao hrvatsku gastronomiju

RECEPT
Tartari tune, avokada i manga s Gin wasabi cremom fraiche

chef Pero Savanović


za 6 osoba
Tuna tartar:

300 g na kockice isječene tune

vezica vlasca

sol, papar po želji

maslinovo ulje

sok limuna

soya sos

korica limete

Tartar avokada i manga:

200 g avokada

100 g manga

Sol, papar, šećer

Sok naranče i limete

Gin Wasabi Creme Fraiche:

300 g creme fraiche

1 žlica wasabi paste

0,05 l gina Chef Pero

sok limuna

sol, papar, korica limuna

Priprema:

Isijecite namirnice te složiti u kalup ili čašu, a prvo stavite avokado sa mangom, pa tunu. Začinite kremom s wasabijem koju ste aromatizirali ginom.

VIDEO:

https://www.youtube.com/shorts/unbzTA2a6Pw

Mak Jovanović/Gastrobajter

foto: ŠKMER/Cropix – Nikola Vilić, Destilery Cutura, Gastrobajter