ALL4WINE: Organska vina u Hrvatskoj su za oko trećinu jeftinija nego u zapadnoj Europi i time odlična prilika za privući gosta koji traži eko i biodinamičke proizvode

Damir Zrno ističe da sva organska vina u EU su certificirana po istim pravilima, a za grožđa od kojih se proizvode mogu se koristiti dopušteni pesticidi, kao što su sumpor i bakar, no, ne i sintetička sredstva.

Uz cooking showove i prezentacije jela tijekom 18. Bisera mora u Supetru, kušalo se 30-ak vina, uglavnom iz Slavonije i podruma Pelješkog vinogradara. Kapljice je birao vrsni osječki sommelier Damir Zrno iz tvrtke All4wine, a radi se većinom o vinima koja se ne nalaze u ponudi običnih trgovina, pa i onima koja dolaze iz eko i biodinamičkog uzgoja kao što su vina Kalazić koja ovaj certifikat nose od 2014. godine.

Zrno godinama usko surađuje s hrvatskim vinarima, provodi edukacije za vinoljupce kako bi se uputili od samog proizvodnog procesa, pa sve dok vino ne završi u čaši i na nepcu. Na Biseru mora okupljenima je pružio priliku da, između ostalih, probaju organska vina koja su u EU certificirana po istim pravilima, a za grožđa od kojih se proizvode mogu se koristiti dopušteni pesticidi, kao što su sumpor i bakar, no, ne i sintetička sredstva. Ta vina imaju i marketinške značajke u za privući goste, posebice u objektima na moru. Za razliku od Europe, gdje su ta vina 20-40 posto skuplja, ekološka vina u Hrvatskoj nisu visoko cjenovno pozicionirana, te su prihvatljiva restoraterima i gostima.

Supetar, 290323. Medjunarodni kulinarski festival Biser mora u hotelu Svpetrvs.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Vina Kalazić su iz vinograda između mjesta Zmajevac i Batina, i blizu Dunava, koja ovaj certifikat nose od 2014. godine, a pri proizvodnji koriste se isključivo međunarodno ekološki dopuštenim zaštitnim sredstvima, posve neškodljivima za ljudski organizam. To je područje daleko od svake industrije s mikro klimom idealnom za proizvodnju visoko kvalitetnog grožđa kontinentalnih kultivara, gdje se i u vrijeme starog Rima uzgajala vinova loza“ – naveo je Zrno.

Supetar, 290323. Medjunarodni kulinarski festival Biser mora u hotelu Svpetrvs. Na fotografiji: Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Mak Jovanović/Gastrobajter

foto: ŠKMER/CROPIX – Nikola Vilić