Hobotnica pečena u morskom žalu chefa Nikše Ivičevića Bukare…od priče do recepta iz kariole

Kariola, nekoliko vreća morskog žala, naramak grana za vatru i jadranska hobotnica od oko 3 kg, dostatne su za fenomenalan objed po receptu chefa Nikše Ivičevića Bukare iz Drvenika. Nedavno je hobotnicom pečenom u morskom šljunku, pretečom pripreme ispod peke, razgalio i posjetioce 18. Bisera mora u Supetru

Kariola, nekoliko vreća morskog žala, naramak grana za vatru i jadranska hobotnica od oko 3 kg, uvjerili smo se, dostatne su za fenomenalan objed po receptu chefa Nikše Ivičevića Bukare. Nedavno je hobotnicom pečenom u morskom šljunku, doslovnom pretečom pripreme jela ispod peke, razgalio i posjetioce 18. Bisera mora u Supetru, a među njima Stevu Karapandžu i svjetske chefove koji su obreli na tom festivalu i međunarodnom kuharskom natjecanju. Ivičević međunarodni je kulinarski sudac, chef, bivši, profesor kuharstva i doživotni ugostitelj iz Drvenika, mjesta između Makarske i Ploče, poznatog i po obiteljskoj konobi Bukara koju je otvorio 1984. godine i izgradio joj ugled morskim delicijama od ulova lokalnih ribara.

“Ovo je povratak iskonskoj pripremi namirnica, nema tu pjenica i pinceta – samo hobotnica ulovljena kod Drvenika i čisto žalo s naše ovale ispred kuće. Jelo sam prvi put radio za prvi Biser mora 2006. godine koji je održan u Makarskoj. Moj prijatelj Miro Bogdanović tražio me tada da smislim nešto drugačije, sve iznenadim, pa i da bude pomalo ludo. Hobotnica se samo baci na žalo, pa njime zatrpa, a zatim nad njom zapali dobra vatra od drveta česmine i masline. Nakon dva do dva i pol sata vi dobijete hobotnicu koja je izvrsno pečena, još je boljeg okusa, a posebno, ako je prekrijete s dva veća lista raštike kako se to radi s kruhom ispod peke. Od tada radio sam ovo jelo najmanje 50 puta za svoje prijatelje i goste u konobi, a sad se ukazala prigoda da ovom iskonskom delicijom proslavimo 18. rođendan Bisera mora” – objasnio je Ivičević koji je za ovu prigodu u Supetar dovezao nekoliko vreća šljunka i kariolu (tačke) koje su mu poslužili kao svojevrsno ognjište.

Hobotnica se na kraju isiječe i začini maslinovim uljem, stonskom krupnom solju, paprom, a može se dodati cherry rajčica, peršin i koja kap domaće kvasine. Najbolje su hobotnice 2-3 kilograma, dodao je Nikša, jer veće budu tvrđe. U pripremi i istovaru žala mu je pomogao Goran Staničić, vrhunski chef iz Brela, a dovezli su iz Drvenika špaker (šporet) na drva na kojem je pripremio i hobotnicu na buzaru.

Tekst, foto i video: Mak Jovanović/Gastrobajter

foto: ŠKMER/Cropix – Nikola Vilić