Osam medalja Grand Gourmeta 2022 pripalo je učenicima splitske Turističko–ugostiteljske škole, ostvaren veliki korak u promociji deficitarnih zanimanja

Turističko–ugostiteljska škola Split sudjelovanjima na međunarodnim natjecanjima nastoji potaknuti svoje učenike da steknu nova iskustva i znanja, a napose i potaknu se nove generacijama na upise u deficitarna zanimanja.

Natjecanja na međunarodnim manifestacijama poput nedavno održanog Grand Gourmeta 2022 u Splitu gdje se okupilo oko 150 sudionika iz šest zemalja, dio su priče kojima Turističko–ugostiteljska škola Split nastoji potaknuti svoje učenike da steknu nova iskustva i znanja, a napose i potaknu se nove generacijama na upise u deficitarna zanimanja.

Temeljite pripreme učenika za natjecanja, ali i izlazak na sve zahtjevnije tržište rada, od strane nastavnika, njihovih mentora, tek su dio aktivnosti opsežnog EU projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva (UP.03.3.1.05.0002)” u Splitu kojim se gradi temeljita reforma u obrazovanju budućih djelatnika prema stvarnim potrebama poslodavaca.

“Tome u prilog ide niz medalja i priznanja u kategorijama konobara, kuhara i barmena, osvojenih na ovogodišnjem festivalu Grand Gourmet gdje su se susrele i odmjerile snage najbolje turističko ugostiteljske škole regije u nizu kategorija” – poručili su iz RCK FitSplit.

Lara Šoštar Pribožič – Ljubljana -1 mjesto, Domina Dužević 2. mj., prof Darijo Žaja – mentor TUŠ Split

Tri školska tima Turističko–ugostiteljske škole nastupila su u kategoriji Chef’s table sa zapaženim rezultatima. Riječ je o zajedničkom nastupu kuhara i konobara koji poslužuju stvarne goste, najčešće stručnjake iz HoReCa sektora, što je učenicima ove škole donijelo čak šest medalja, a među njima i zlato. Pokazali su se vrsnima i u pripremi koktela, posebice u disciplini Long Drink gdje je učenica Domina Dužević, koju je pripremao mentor prof. Darijo Žaja osvojila srebro i 2. mjesto u ukupnom poretku natjecanja juniora barmena.

VIDEO: GRAND GOURMET 2022 – Turističko ugostiteljska škola i natjecanja kao promocija deficitarnih zanimanja

Disciplina Chef’s table

Mentor: Ante Papić i Josip Vrgoč

Učenici: Stipe Marinović (kuhar) zlatna medalja

Ana Tadinac (konobar) srebra medalja

2. mjesto na natjecanju u disciplini Chef’s table

Disciplina Chef’s table

Mentor: Karmela Lelas i Vedran Bauk

Učenici: Željko Barišić (kuhar) brončana medalja

Anđela Dujmović (konobar) srebrna medalja

Disciplina Chef’s table

Mentor: Elena Grassi i Vedran Bauk

Učenici (Lovre Odak (kuhar) srebrena medalja

Vinko Miletić (konobar) srebrena medalja

Disciplina Signature drink

Mentor: Andro Ban

Učenica: Antea Šućur (konobar) srebrena medalja

Disciplina: Long Drink (kokteli)

Mentor: Darijo Žaja

Učenica: Domina Dužević srebrena medalja

Ukupno 2. mjesto na natjecanju

tekst & video: Mak Jovanović

foto: Ivana Ivanović & TUŠ Split