4 elementa Darija Grabarića…duhovi iz boce

Majstorska radionica "The perfect cocktail - Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa" , Darija Grabarića, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate, održana je u srijedu na 9. GRAND GOURMETU 2023, na međunarodnom natjecanju konobara, barista, barmena i restorana.

The perfect cocktail – Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa, Darija Grabarića, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate. Taj spirits specialist odnedavno i edukator za žestoka pića s licencom londonskog Wine and Spirit Education Trusta (Level 3 Award in Spirits), jedne od krovnih svjetskih obrazovnih institucija za vina i žestoka pića.

„Današnja koktelska scena izuzetno je bogati, barmeni su kreativniji nego ikada, a publika prati zbivanja kao u najsjajnija vremena. To donosi i svojevrsnu „utrku u kreativnosti“ i barmeni se trude graditi što složenije i atraktivnije koktele što je bez sumnje fantastično, ali nosi i određenu cijenu. U želji za što većom kreativnošću, tehničkom i aromatskom perfekcijom, ponekad se zaboravlja na samu osnovu. Kakav god koktel napravili, svatko prepoznaje balans tekstura i okusa. Nedostaje li balansa, sva kreativnost uglavnom je pucanj u prazno. Kod kreiranja koktela dva su ključna balansa: bazno jako piće i njegova jakost te balans slatkoće. Oko tih su balansa i nastali kokteli, i u samoj su srži od prvih „Cock-Tails“ iz 17. stoljeća do danas“ – istaknuo je Grabarić.

Radionica je bila namijenjena podjednako barmenima, konobarima, profesionalcima u ugostiteljstvu kao i široj javnosti, konzumentima u cilju razvijanja kvalitetne barske i koktelske kulture. Grabarić je balansiranost koktela predstavio kroz pripremu tri klasika; Old Fashioned (whisky, šećer, bitter), Daiquiri (bijeli rum, šećer, sok limete) i Collins (gin, šećer, sok limuna, gazirana voda).

„Moramo uvijek imati na umu da i najveći početnik koji se možda prvi put susreće s koktelima, bez obzira na „neiskustvo“ uvijek, makar i podsvjesno, reagira upravo na te osnovne balanse u piću u čaši. U tom cilju gradimo strukturu preko četiri osnovna elementa. Prvi je  „jaki“ element – bazno jako alkoholno piće, drugi  „slabi“ element, odnosno voda, sokovi kojima ugađamo jačinu „jakog“ elementa. Treći je element „slatki“ – ključan za balans teksture „jakog“ elementa – te na kraju imamo 4. „kiseli i/ili gorki“ element kojim balansiramo „slatki“. Balans je tih elemenata osnova, ključ kvalitetnog koktela. Tek kad su ti balansi postavljeni možemo kreativno graditi čitav koktel. A kreativnosti je samo nebo granica“ – poručio je Grabarić.