RECEPT – MALA POGAČA (Antoničin mlin, Žrnovnica)

U stoljetnoj vodenici u Žrnovnici melje se brašno kao što se to radilo i prije 800 godina, a sve na samo desetak kilometara od Splita...

U stoljetnoj vodenici obitelji Aljinović iz Žrnovnice melje se brašno kao što se to radilo i prije 800 godina, a sve na samo desetak kilometara od Splita. U obiteljskoj kamenoj kući pored mlina, Aljinovići uredili su i staru konobu gdje gostima služe domaće kruh i puru od žitarica koje su sami samljeli. Nude im pršut i sir, te sezonsko povrće iz svog OPG-a, peku im pastrve iz kućnog ribnjaka i spremaju peke. Prave i domaće sokove od ljekovitog bilja, a kad tome pridodate nedirnuti komadić krajolika uz rijeku Žrnovnicu, dobrano zaklonjen od mjesta i prometa, na imanju Aljinovića, koje je ujedno i izletište, imate osjećaj kao da je vrijeme stalo prije 200 godina.

700 GRAMA BRAŠNA : 60 % INTEGRALNOG PŠENIČNOG

20 % INTEGRALNOG RAŽENOG

20 % BIJELOG PŠENIČNOG TIP 550

1 MALI KOMADIĆ SVJEŽEG KVASCA ( CIJELA KOCKA SE MOŽE KORISTITI ZA 10 KILA BRAŠNA )

3 DCL MLAKE VODE

ŽLIČICA ULJA

1 ŽLIČICA SOLI

1 ŽLIČICA ŠEĆERA

Uspite brašno u jednu posudu i posolite ga. Potom odvojite 2/3 brašna u drugu posudu, a u 1/3 brašna dodajte mlaku vodu sa rastopljenim kvascem i šećerom. Miješajte jako kuhačom dok se sastojci ne povežu, a onda počnite pomalo dodavati ostatak brašna. Kad dobro izmiješate, uljite ulje i domijesite rukom sve dok tijesto ne postane kompaktno i prestane se lijepiti. Po potrebi možete dodati još brašna ili vode da tijesto bude čvršće. Nakon toga pustiti ga da odstoji pola sata te ga još jednom izmijesite prije pečenja. Oblikujte ga u pogaču i stavite na pladanj za pečenje. Prvih 15 minuta pecite na 200 C, a zatim temperaturu pećnice smanjite na 180 stupnjeva te pecite još pola sata.