PUNI I ŽIVI OKUS MORA: Zovu ih priljepci, lupari, lumpari, pantalene (recept: rižot od priljepaka)

Priljepak se skida u onome što se kaže "malo mora", plićaku gdje izmjenjuju se oseka i plima, a najlakše ga je, dakako, izvaditi kad se more povuče. Što se tiče lova, paranja, tučenja ili branja priljepaka kako se to zove od mjesta do mjesta duž obale, najbolje ga je naglo kakvom metalnom oštricom odvojiti, kako ne bi čvršće prionuo uz stijenu.

Gdje su morski puževi nanari daju se uvijek s hridi otući i priljepci ili kako ih se još naziva lupari, lumpari, pantalene, čupke, košare, pa tako često završe skupa i u kakvom brudetu. Taj morski pužić kao i nanar s kojim dijeli morske plićake, daje jak okus mora rižotima i tjesteninama, ribljim juhama i buzarama. priljepak-limpet-1222848_960_720Od davnina je bio poslastica za one koje žive uz more i od njega, skidali bi ga s kamena i jeli sirovog. Spremaju se priljepci i na salatu, a tada ga se malo prokuha u vodi. Zna se njime pojačati tzv. mornarske toćeve kad ga se nabaca u tećicu s motarom, listom i cvijetom kapara, divljim lukom i drugim aromatičnim i jakim biljem što se dadne pronaći uz obalu. U Portugalu priljepci su nezaobilazan dio gastronomske tradicije, a spremaju se na žaru (lapas grelhadas), kombiniraju s dagnjama i drugim školjkama s tjesteninama i rižom, a u francuskoj mediteranskoj kuhinji od njih se rade i namazi. Na talijanskom otoku Giglio 16 kilometra južno od obala Toskane, od priljepaka kuha se juha s rajčicama i krumpirom kao lokalni specijalitet.priljepci-rizot-uk

Priljepak se skida u onome što se kaže “malo mora”, plićaku gdje izmjenjuju se oseka i plima, a najlakše ga je, dakako, izvaditi kad se more povuče. Što se tiče lova, paranja, tučenja ili branja priljepaka kako se to zove od mjesta do mjesta duž obale, najbolje ga je naglo kakvom metalnom oštricom odvojiti, kako ne bi čvršće prionuo uz stijenu. Ovog puža ima po cijelom Jadranu, mrijesti se od siječnja do svibnja i hrani algama. Može se priljepke naći i na ribarnicama, a uvijek besplatno u plićaku koji ćete pretražiti kad zavrnete nogavice.

 

Ma.J./Gastrobajter

Recept: RIŽOT OD PRILJEPAKA ZA 4 OSOBEpripljepak-rizot-nostromo

(restoran NOŠTROMO, Split)

1 KG PRILJEPAKA

GLAVICA LUKA

2 REŽNJA ČEŠNJAKA

POLA VEZICE PERŠINA

0,5 KG ZRELIJE RAJČICE

½ DCL MASLINOVOG ULJA

SOL

PAPAR

40 DAG RIŽA (aborio)

1 DCL BIJELOG VINA

Priljepci se očiste i obare u malo vode. Odvojite meso od ljušture i procijedite vodu koja će vam poslije poslužiti kao temeljac. Na maslinovom ulju zažutite kapulu, dodajte potom češnjak i peršin, sol i papar. U temeljcu rajčice (ili razmutite malo koncentrata od rajčice), ulijte u posudu za kuhanje te dodajte priljepke. Nakon pet minuta dodajte rižu. Pri kraja kuhanja dolijemo vina i tako dotjerujemo okus. Kad ispari vino dodajte još nakosanog peršina. Tipičan ribarski rižot.