GRADELE U DVA GRADA: Atak na Batak (grill)…Splićanci su napokon popustili i zagrizli ga…

„Batak grill – pravo mjesto za ručak“, kaže natpis na web-stranici. Provjerili smo koliko je u tome istine kada na ručak vodite gotovo cijelu svoju obitelj koja se prigodno u Zagrebu skupila sa svih strana Lijepe naše…

GRADELE U DVA GRADA: nedjeljom u dva, osoba 10….PRIČA PRVA: BATAK…CENTAR CVJETNI…

Još od 2011. godine kada je u Zagrebu otvoren prvi Batak grill, slušam kako su moji prijatelji i poznanici jeli i pili, zadovoljni dolazili ponovo i obilazili sve lokacije, na kojima su se otvarale nove ispostave restorana koji je navodno postao „prvo odredište za sve ljubitelje roštillja“. Slušam, ali ne kušam!

Napokon nam se sredinom ožujka pružila prigoda da u idealnim uvjetima provjerimo ono što smo čuli. Kako smo za vikend okupili veći dio obitelji u Zagrebu, trebalo je pronaći mjesto gdje ćemo svi stati, mjesto koje je u centru, a nije bezobrazno skupo, mjesto koje je dostupno invalidima, ali i automobilima, mjesto koje je child friendly, ali ima i sve što odrasli vole…

BATAK grill sada možete naći na čak deset lokacija u Zagrebu, od čega pojedini lokali imaju dostavu, a onaj u Zaprešiću čak i smještaj. Mi smo se odlučili za BATAK CENTAR CVJETNI, jer smo svi imali nekaj za obaviti u centru, od Cvjetnog trga, Trga maršala (pardon) Trga Republike, Trga bana Jelačića (Trga Republike)… kakva zbrka s tim trgovima, pa je svima BATAK CVJETNI bio lako dostupan pješke ili autom (garaža CVJETNI).batak-cvjetni-ulaz

Malo zavučen u prizemlju centra Cvjetni, ovaj Batak nije baš reprezentativne vanjštine, ali je unutrašnjost vrlo ugodna i nepretenciozna. Čim se smjestite preuzme vas iznimno ugodno osoblje, puno preporuka i sugestija (odmah sam izabrao krivo pivo), a ako se dvoumite između jela, odmah vas obrade nepodnošljivom lakoćom kombiniranja, pa probate od svega po malo… Deset ljudi (koliko nas je bilo) treba smjestiti za stol, ali to ovdje nije problem, jer se stolovi raznih veličina i rasporeda mogu prilagoditi gotovo svakoj ekipi. Većina je birala roštilj, a na roštilju zna se – najtraženiji su bili ćevapi. Ovom su nam prigodom predložili da kombiniramo ćevap, ćevap sa sirom i ćevap u umaku od kajmaka, a sve još sa dodatnim kajmakom sa strane, tako da smo se dobro „zakajmačili“, no moram naglasiti da su ćevapčići bili vrlo lagani i moglo se uživati u njima bez kasnije patnje i želučanih problema. Nudili su nam i gurmansku, kao i pljeskavicu sa sirom, punjeni lungić i vješalicu, ali ćevapi su se množili na stolu (like there’s no tommorow), pa smo zaboravili na raznolikost.

Djeca su naravno izabrala zagrebačke odreske, pa su napokon iskusili što znači zagrebački u Zagrebu. Provjereno i sigurno, s krumpirićima na ploške i obligatnim fraklićem kečapa!

Za oko nam je zapelo hladno predjelo koje batak oglašava na svojim aktualnim posterima – ROASTBEEF, s jabukom i aioli umakom (majonezin rođak s dodatkom senfa, češnjaka i limunovog soka), dressingom od badema i bučinog ulja. Svakako zanimljivo za otvaranje apetita, ako ga već niste probudili pivom! Pivo? Imaju ga dosta. Od Pan lagera, Velebitskog i Budweisera, preko craft selekcije za svačiji ukus – Varionica, Garden, Barba, Zlatni medo, sve do lambic, Lindeman’s kreeka.batak-rebarca-iskrena-preporuka-copy

Jelovnik nije baš kompliciran i sugerira provjerene uspješnice – posebice selekciju leskovačkog roštilja, ali moram izdvojiti moj apsolutni favorit – BBQ REBARCA! Kako inače nisam sklon rebarcima niti krilcima (koja smo također kušali i bila su dosta dobra), moram pohvaliti iznimno ukusno složena rebra u domaćem BBQ umaku koja su bila toliko sočna i ukusna, da ću morati preispitati svoje preferencije kod izbora mesa u sličnim prigodama. Više o specifičnom načinu pripreme pročitajte ovdje:

http://www.journal.hr/lifestyle/gdje-se-u-zagrebu-jedu-najbolja-bbq-rebarca-i-krilca/  Ono što nas čeka u slijedećoj BATAK prigodi je buncek (po mogućnosti sa zeljem), opjevan u recenziji Domagoja Jakopovića Ribafisha.

Na kraju treba platiti račun, a najljepše je kad nahranite cijelu veliku obitelj, popijete nekoliko dobrih piva i odete iz objekta bez osjećaja opustošenog takujina, što je ovdje bio slučaj.

NASTAVAK SLIJED IZ SPLITSKE ĆIBE….

Gastrobajter: Igor Gomezelj