Mali vodič kako do Istanbula i kroz njega

Iskoristite izravnu avio liniju iz Zagreba, uživajte u nevjerojatnim gastro čarima, obavite shopping te se prepustiti svjetskoj atmosferi koju pružaju ulice jednog od najvećih gradova svijeta s preko 16 milijuna stanovnika...po preporuci Nene Pavinčića

Megapolis s oko 16 milijuna stanovnika smješten na dva kontinenta, nekadašnja prijestolnica triju velikih carstava – rimskog, bizantskog i osmanskog, s najvećom natkrivenom tržnicom svijeta i preko 3000 džamija te trećom najstarijom podzemnom željeznicom na svijetu izgrađenom 1875.godine, zvali su Bizantion, Carigrad, Konstantinopol, a danas je poznat svima kao veličanstveni Istanbul.

O najvećem gradu Turske napisane su mnoge priče dostupne u bespućima interneta, pa ću se ovdje fokusirati na par savjeta koji će vam biti od koristi na vašem prvom putovanju tamo.

Pratite službene stranice TURKISH AIRLINESA kako biste na vrijeme stigli kupiti povratnu kartu po akcijskoj cijeni. Čim sletite potražite HAVAIST, buseve koji voze u razne dijelove Istanbula, a kartu možete kupiti na licu mjesta kreditnom karticom. Ne mijenjajte novac na aerodromu već u središtu grada. Želite li bit smješteni u blizini Aja Sofije, Cisterna Bazilike ili Ahmedije tj. Plave džamije, onda je područje Sultanahmet za vas. Ovdje su i cijene nešto više, a večernji sati mirni.

Želite li ipak osjetiti noćni život, dobru zabavu, mnoštvo restorana, ulične hrane, shoppinga te turističkog ozračja, onda odaberite područje Taksima sa najpoznatijom ulicom Istanbula – Istiklal Caddesi.

Kako bi u potpunosti doživjeli grandioznost Istanbula svakako preporučam dnevni kruz Bosporskim tjesnacem kompanijom SEHIR KATLARI koja je daleko najpovoljnija. Taxije izbjegavajte, a za obilaske udaljenijih dijelova grada koristite njihov izvrsno organiziran javni prijevoz za što će vam od koristi biti ISTANBULCARD – kartica koju možete kupiti i napuniti lirama u blizini svake stanice javnog prijevoza.

Oko četiri dana će biti sasvim dovoljno za osjetiti bilo ovoga velegrada koji će vas oduševiti i nevjerojatnim izborom fenomenalne hrane dostupne na svakom koraku dok vam njihovi okretni trgovci pokušavaju prodati široki asortiman raznoliko živopisnih proizvoda, a bez kožne jakne kući se ne vraćajte.

Gledajući fotografije, upasti će vam u oko nevjerojatna Cisterna Bazilike iz 6.st. – najveća od svih cisterni kojima se nekadašnji Konstantinopol opskrbljivao pitkom vodom.

Podzeman je to velebni prostor promjera 138 x 64,6 metara ispunjen moćnim stupovima i lukovima i definitivno je moj odabir za obavezno ga doživjeti.

Tekst & fotke: Croatian Hedonist by Neno Pavinčić

Pročitajte kako je, pak, istanbulske tanjure pretresao Gastrobajterov ekspert za bozu i meze Igor Gomezelj.