Promocija japanske kuhinje u Splitu – Yuhei Amano

U restoranu Samurai koji je 2013. godine otvoren u Jelačićevoj ulici nedaleko od splitske Rive, Yuhei Amano, šef kuhinje u veleposlanstvu, spravljao je pred znatiželjnim Splićanima sushi, sashimi i tempuru. Golemog pagra isjekao je, očistio od kostiju i kože, te isfiletirao tradicionalnim japanskim noževima u tri minute. Kušale su se i sirove tune i lososi, tzv. sashimi uz dodatak ljutog umaka wasabija. Bilo je piletine na japanski način, sushija- riže zamotane u morsku travu nori s dodacima ribe, rolica od riže, te koječeg drugog.

– Japanska kuhinja – washoku uvrštena je pod okrilje UNESCO-ve zaštićene kulturne baštine 2013. godine zajedno s francuskom, mediteranskom, turskom i meksičkom kuhinjom. Washoku je cijenjen jer potiče poštivanje okoliša i ljudske kreacije, a posebice jer promovira zdravu prehranu. Danas ima stotine japanskih restorana u svjetskim kulinarskim središtima poput New Yorka, Pekinga, Moskve. Japan je arhipelga okružen morem s mnoštvom različitih ribljih vrsta. Stoga je gotovo je nemoguće govoriti o našoj kuhinji bez da se spomene riba, dakako, uz umjetnost pripravljanja tako da sirova i svježa stiže na stol – kazao je Keiji Ide koji je od siječnja preuzeo dužnost veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj.

Sam Ide točio je gostima sake, tradicionalno japansko vino od riže, neodvojivo od njihovih jela. Veleposlanikova supruga goste je, pak, dočekivala u japanskoj tradicionalnoj nošnji, a vlasnik restorana Masahiro Okamoto inače umirovljeni inženjer koji je radio 30 godina za Toyotu, gostima je u detalje objašnjavao kako spravljati specijalitete iz njegove zemlje.

– Naše jelo “tempura”, u biti potječe iz Portugala, a radi se povrću i morskoj hrani koja se uvalja u brašno i jaja, te peče. U japansku kuhinju je ušlo u 17. stoljeću i danas širom svijeta se smatra tipičnom japanskom hranom – objasnio je Okamoto.

  1.  https://www.youtube.com/watch?v=Nh25KGOiokg
  2. https://www.youtube.com/watch?v=MbdBH5IzP6c