FRITULE JETI: Dalmatinski izum koji objedinjuje tradiciju, jedinstvenu pripremu i priču glazbene obitelji Vuković

Diljem Mediterana mogu se naći razne varijante fritula, pa recimo na talijanskom jugu se zovu zeppole i slične su dalmatinskim, dok se na sjeveroistoku Italije prave pod nazivom frittelle. Kod nas specijaliteti su hrvatskog juga, neizostavne u doba karnevala i božićnih blagdana, a baštine ih u svojoj gastronomiji i Istrijani. Tako se u Vodnjanu ove slastice nazivaju bumbari kako glasi i nadimak za mještane toga grada. Na području Crikvenice rade se, pak, Svetojelenske fritule i nalaze se među 29 certificiranih autohtonih recepata grada, a koje se razlikuju od ostalih po tome što se u smjesu dodaje bijelo vino. U Makarskoj najpoznatije su one koje nose ime po mitskom snježnom čovjeku Himalaja, pročitajte i zbog čega....

Gotova mješavina za fritule kojoj dodate samo vodu i dobijete slatku deliciju što stoljećima oduševljava Mediteran, odnedavno stiže iz malog pogona u Makarskoj. Jedinstveni izum i recept fritula u prahu nosi naziv JETI (Yeti), po imenu kultnog makarskog banda osnovanog prije više od 50 godina. Proizvod su obitelji Branka Vukovića, basiste spomenutog benda, a inače ti vrijedni Makarani svome gradu iz godine u godinu daju i renomirani Makarska Jazz Festival. Fritule je Brankova supruga Lovorka počela služiti za blagdane u kafiću Yeti koji je otvorio sin Teo na Kačićevom trgu, njima osvojila Makarane i turiste, kao što ih osvaja i atmosfera tog lokala dobre glazbe gdje se nikad ne osjećate strancem jer se učas uhvatite u ćakulu s domaćim svijetom.

dav

dav

“Prvi u Hrvatskoj smo osmislili mješavina za fritule u koju se samo stavi voda i ispeku te dobijete obožavanu tradicionalnu slasticu. Nemaju bojila, veganske su i posne. A zašto baš fritule?! Prije svega jer su slastica koja se uvijek veže za lijepe obiteljske trenutke iz djetinjstva i blagdane. I sama sam još kao djevojčica pomagala majci Ružici da ih se napravi na Badnji dan ili Veliki petak. A morale su se dugo kuhačom tući i nije bilo niti malo lako. Bile su od krumpira, pune mirodija, a obavezno dodavala se i rakija kako ne bi upijale ulje. U mnogim dalmatinskim kućama fritule su ostale podsjetnik na lijepe dane i obiteljsku blagdansku tradiciju” – ispričala je Lovorka Vuković, majka i pokretačka sila ove obitelji.

Počeli su ih peći za blagdane kad je Makarska prije koju godinu podigla svoj mali drveni Božićni grad pred njihovim lokalom. Nahrupili su ljudi na fritule po Lovorkinom receptu, pa je sin Teo zaključio da to moraju probati i drugi.

Fritula Jeti Yeti G_0000000000007

“Kako se Božićni grad održavao na Kačićevu trgu, mi smo na terasi svog kafića napravili kućicu i tu počeli prodavati fritule uz kuhano vino i vruću čokoladu. Zamijesili smo manju količinu misleći da će to biti dovoljno, ali se već prve večeri na otvaranju Božićnog grada stvorio ogroman red da smo ih jedva uspijevali tolikom brzinom pofrigati. Već iduće godine fritule smo počeli nuditi na ribarskim večerima i opet su se oko njih stvarali redovi. Kako smo sve radili ručno i jedva stizali pripraviti, potrudili smo se nabaviti stroj, pa kad smo se uigrali s fritulama, osim Makarske, fritulama smo osvojili kupce na Adventu u Zagrebu i Splitu” – pričaju Vukovići.

Fritula Jeti Yeti G_0000000000005

Recept su pomalo mijenjali i prilagođavali, a kad su postigli pravu formulu, Teo je došao na ideju da se mješavina zapakira u vrećice od pola kilograma što nikome prije palo napamet. Prvotni naziv Yeti zamijenili su s Jeti jer je u Francuskoj pod tim imenom zaštićena marka sladoleda. No, to nije smetalo da se stvori prepoznatljiv brand koji je ubrzo stigao na police makarskih trgovina i bude odlično prihvaćen od kupaca. Za proizvodnju i distribuciju Teo Vuković je otvorio tvrtku Dafne (Dafne je u grčkoj mitologiji Lovor), uredili su pogon pokraj Makarske, te podigli kredit od HAMAG BICRO (Hrvatske agencije za malo gospodarstvo), povoljniji nego bankarski,.

“Smjesa je originalna, a priprema jednostavna; samo treba dodati vodu, promiješati i ostaviti 15 minuta te dobijete jedinstveni proizvod kojeg nema na našem tržištu. Nije nam bilo lagano ući u trgovine, iako imamo stvarno dobar proizvod. Danas smo vrlo zahvalni tvrtkama koje plasiraju našu mješavinu za JETI fritule i mislimo da će kupci biti zadovoljni jer imamo stvarno jedinstveni proizvod konceptom, okusom i kvalitetom. Sljedeći korak u našem poslovanju je napraviti franšizu za druge dijelove Hrvatske, a možda i za druge zemlje – najavljuje ova vrijedna obitelj.

Dodajmo, osim kafića Vukovići imaju knjigovodstveni servis te mali hostel uz kafić gdje goste redovito počaste svojim fritulama.

Fritula Jeti Yeti G_0000000000006

“Navečer sam znala malo pomoći na recepciji i u komunikaciji s gostima, pa sam došla na ideju da ih nečim počastim i tako sam se odlučila da skoro svaku večer napravim jednu dozu fritula. Gosti su bili time iznenađeni, a kad bi probali fritule, za koje sam im objasnila da su ustvari dalmatinski mini donuts, ona bi se oduševili i o tome pisali u svojim recenzijama. Mirisala bi cijela kuhinja. Kasnije sam počela i častiti goste kafića, kojima je to bilo isto drago i bili su duševljeni našim fritulama. Kako je kćer Klaudija organizatorica Makarska Jazz Festivala, tako su i svi muzičari koji su nastupili probali naše fritule” – dodala je Lovorka.

Gastrobajter

foto: JETI fritule