FOCACCIA – Mediteranski kruh kojeg se mijesi od Antike, a talijanski emigranti proširili su ga svijetom (Recept: Focaccia s lukom)

Danas u Italiji postoje brojne verzije focaccie, a recepture su proširili svijetom talijanski iseljenici. Osmišljeni su brojni preljevi i punjennja ove vrste kruha od maslinovog ulja, povrća, začinskog bilja, sira, te mesa, a smatra je se pretečom pizze.

Za Focacciu kažu da su je prvi spremali Etruščani i Stari Grci, a slične kruhove radili su u davnini i drevni narodi Bliskog Istoka i Perzije. Danas se inačice ovog kruha, tek pomalo nalik našoj viškoj i komiškoj pogači, spremaju u Turskoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, i Španjolskoj. focaccia-obradKruh poput focaccie još se u Antici pekao se na grijanim kamenim pločama ili u glinenim posudama, a u starom Rimu zabilježen je u povijesnim zapisima pod imenom panis focacius – “ravan kruh pečen na ognjištu“. Riječ je izvedena iz latinske focus što znači “ognjište” i “mjesto za pečenje”. focaccia-2241106_960_720Kako bilo danas u Italiji postoje brojne verzije focaccie, a recepture su širili svijetom talijanski iseljenici. Osmišljeni su i brojni preljevi te punjennja ove vrste kruha od maslinovog ulja, povrća, začinskog bilja, sira, te mesa, a smatra je se i pretečom pizze. Dakako, prave se i slatke focaccie, a od davnina najpoznatija je ona punjena medom. U Burgundiji focaccia se zove foisse ili fouaisse, a u drugim dijelovima te zemlje poznatija je kao fougasse. U Argentini se kruh sličan focacciji naširoko konzumira pod imenom fugazza, a Španjolci imaju svoju varijantu pod imenom hogaza.

RECEPT: FOCACCIA S KAPULOM –  chef Željko Neven Bremec
Sastojci:
500 G BRAŠNA
350 ml MLIJEKA
25 g SVJEŽEG KVASCA/ako nemate može poslužiti vrećica suhog kvasca – 7 g
15 g SOLI
10 g ŠEĆERA
75 ml MASLINOVOG ULJA
2 KAPULE, SITNO SJECKANE

Način pripreme:
U miješalicu dodajte brašno, šećer, sol i ulje. Kratko izmiješajte, a potom dodajte kvasac rastopljen u mlakom mlijeku sa šećerom, te mijesite tijesto 15-ak minuta. Zatim dodajte kockice prepržene kapule, te oblikujte kuglu i ostavite tijesto da se udvostruči. Opet ga se premijesite, pa oblikuje se kuglu i ostavite u toploj prostoriji da se još jednom digne. Nakon toga izvaljajte ga valjkom ili rukom te stavite u namašćeni pleh za pečenje. Neka u plehu tijesto se diže još 30 minuta, pa ga stavite peći u zagrijanu pećnicu 5 minuta na 200 C, pa još 15 minuta na 170 C.

MAJ/GastroBajter