Ivana Surjan Mitrović: Okuse i mirise tradicionalnih jela možete dobiti i bez mesa, a slanutak nudi obilje opcija za predjela, glavna jela i deserte

Veganske pašticade, sarme, punjene paprike, ćevapi, fritule i torte puni su okusa i za one koje nisu nikad to kušali bez mesa i mliječnih namirnica životinjskog porijekla. Recepte možete doznati na YouTube kanalu Mama Veganka koji je Ivana Surjan Mitrović pokrenula 2016. godine i osvojila vjernu publiku.

Reinterpretacije uobičajenih, tradicionalnih jela u veganskim varijantama, tek su manji dio onoga čime se bavi Ivana Surjan Mitrović, certificirana veganska kuharica i voditeljica gledanog YouTube kanala Mama Veganka. Ivana će u srijedu (3. lipnja) po prvi put gostovati u ŠKMER Kuharskoj Akademiji kako bi nas uvela u svijet veganskih jela na način koji može privući ljubitelja kuhanja da i tradicionalne okuse domaćih jela dobiju bez namirnica životinjskog porijekla, ali i da nauče nešto posve novo, zdravo i atraktivno.

Ivana Surjan Mitrovic_IMG_0000000000003

Ivanine veganske fritule, krafne, kremšnite, torte, ali i hrenovke u lisnatom tijestu, ćevapi, pašticada, francuska salata pune se okusa i iznenaditi će gurmane koji nešto pripremljeno na taj način nisu nikad kušali.

“Najveći mi je izazov pripremiti tradicionalno jelo sa sastojcima biljnog porijekla, a koje ima isti okus i miris kako se to uobičajeno radi. Najviše vegana je prešlo na veganstvo iz etičkih razloga, ali to ne znači da im tradicionalna hrana nije ukusna. Mnogi koji razumiju razloge za veganstvo mi često priznaju da im je teško odvažiti se i potpuno prijeći na biljnu prehranu jer se ne mogu pozdraviti s okusima i mirisima tradicionalnih jela za koje ih vežu duboke uspomene iz djetinjstva. Upravo njima ovakvi recepti olakšavaju prelazak na vegansku kuhinju” – istaknula je Ivana Surjan Mitrović, koja kao Mama Veganka na YouTubeu objavljuje video recepte pripremljene samo od namirnica biljnoga porijekla.

Na radionici u ŠKMER-u pripremat će s polaznicima krem juhu s vrhnjem od indijskih oraščića, falafel s veganskim tartar umakom, čokoladni mousse od aquafabe te rižoto s bukovačama i artičokama. Slanutak će se provlačiti kroz sva jela, od predjela do deserta.

 

“Na spomen veganske kuhinje mnogima često pada na pamet tofu ili seitan. Ipak u ovoj radionici zvijezda namirnica će biti slanutak. Slanutak je osnovni sastojak humusa i falafela, bliskoistočnih jela koja se tradicionalno pripremaju bez sastojaka životinjskog porijekla. Humus je visokonutritivni namaz bez kolesterola ili životinjskih masti, niskog glikemijskog indeksa napravljen od slanutka i paste od sezama (tahini). Sam slanutak je mahunarka vrlo visokih nutritivnih vrijednosti jer sadrži obilje proteina i vlakana te je bogat mineralima i vitaminima. U desertu ćemo koristiti aquafabu što je naziv na vodu u kojoj se kuhao slanutak, a u veganskom slastičarstvu se koristi kao zamjena za bjelanjak od koje se može napraviti meringue, beze kore, puslice pa čak i macaronsi” – dodala je ova vrsna kuharica s certifikatom Vegan Gastronomy Culinary Academy u Španjolskoj.

falafel-2709048_1920

U ŠKMER-u polaznici će raditi i s kvinojom, jedinom žitaricom koja sadrži sve aminokiseline, nema glutena i lako je probavljiva. Bit će tu i kus-kusa, vrste durum pšenice što se ne mora kuhati kao ostale žitarice jer ju je dovoljno preliti zakuhanom vodom ili povrtnim temeljcem te ostaviti 5-10 minuta da upije svu tekućinu. Kus-kus, ističe Ivana, bogat je vlaknima pa pruža osjećaj sitosti, a dobar je i za snižavanje kolesterola u krvi. Budući da ima manje kalorija od riže, vrlo se često koristi kao njena zamjena.

Indijski oraščići će nam biti baza za vegansko vrhnje. Često se koriste u veganskoj sirovoj kuhinji kao baza za kremu, jer nakon namakanja omekšaju i mogu se samljeti u glatku kremu. Jeste li znali da su indijski oraščići zapravo sjemenke jabuke cashew koja raste u Indiji? Po tome su indijski oraščići dobili engleski naziv ‘cashew‘. Prije više od 20 godina sam postala vegetarijanka i sama krenula pripremati jela bez mesa. S vremenom sam prešla na veganstvo tj. izbacila sam sve namirnice životinjskog porijekla. Kroz cijelo to razdoblje sam pratila nove trendove i rast ponude vege opcija u restoranima i dućanima. Od sojinih medaljona koji su prije 20 godina bili jedina vege opcija u dućanima pa do danas kad postoji potpuni izbor industrijskih sastojaka ili polugotovih proizvoda koji su zamjena za tradicionalnu hranu” – kazala je Surjan Mitrović.

Ivana Surjan Mitrovic_IMG_0000000000002

Kanal Mama Veganka otvorila je 2016. godine, a recepti se ne mogu svrstati u samo jednu potkategoriju veganstva. Tu ima sirovih jela, ali i onih prženih u dubokom ulju. Nude se bezglutenski, kao i recepti s glutenskim brašnom. Neki su, pak, iz svijeta makrobiotike, pa sve do recepata s modernim sastojcima kao što je xantham guma.

“Zapravo su to jela koja pripremam svojoj obitelji. Kombiniram i tražim balans između super zdravih jela i manje zdravih, ali zato super ukusnih deserta. Na taj način su zadovoljene sve nutritivne potrebe, ali ne nedostaje i uživanje u hrani, što smatram savršenim receptom za dugogodišnje veganstvo. Kada sam postala majka 2013. godine, bilo mi je važno još više se educirati o nutritivnim pravilima slaganja veganskih obroka za djecu u razvoju. Znala sam da je to moguće jer sam gledala mnogu djecu koja su od rođenja hranjena namirnicama biljnoga porijekla, samo sam trebala više informacija kako kombinirati namirnice. Priključila sam se Facebook grupama vege mama kako bih bila u kontaktu s mamama koja su imala više iskustva od mene. U toj grupi su često sudjelovale mame koje nisu vege, ali su im djeca alergična na mlijeko ili jaja. Te mama bi se često javile u grupu i postavljale pitanje za ‘mame veganke’ da dobiju informacije od kud nam djeca dobivaju kalcij. Iako bi dobile recept često bi tražile dodatna objašnjenja pa sam odlučila da snimim kratki video da im pokažem kako ja to radim jer ako slika vrijedi 1000 riječi, onda video vrijedi još i više” – navela je Mama Veganka.

 

Gastrobajter/Mak Jovanović

foto: privatni arhiv