Šparoge i jaje u solbulu…od priče do recepta chefa Vjeke

Vjekoslav Grgantov, trogirski je chef i istraživač gastro baštine iz predaje starih Trogirana. Uz to što je vrstan kuhar, istinski je ključar gastronomske riznice trogirskoga kraja, koju predano puni gotovo zaboravljenim obiteljskim pričama i receptima starijih sumještana. Te priče sažeo je u knjigu koja će uskoro biti objavljena.

Piše i kuva: chef Vjekoslav Grgantov

Postoje ti trenuci u životu koji se pamte, koji nas opisuju, oblikuju. Nerijetko se uz njih vežu i okusi i vonji, a obavezno i dragi ljudi. Kao studentu jedan od takvih momenata mi je izgradila moja baba rečenicom: “Mali, bi li možda izija malo šparog i jedno jaje u solbulu, a to ti je puno dobro za bubrige!”
Nakon potvrdnog odgovora, ne bi prošlo puno, a isprid mene bi se naša pijat.
E, a kakvi pijat! U sridici složene lipo kuvane šparoge, ono taman da imaju skroz zelenu koluru. S desne bande se leluja solbulano jaje, lipo izvađeno iz kore bez da se dešvalo i lišeno slinavih dilova! A na livu bandu komad broštulanog kruva, pa sve lipo zaliveno maslinovin ujen.
Vonji su neopisivi, a okusi teško ikad više ponovljivi. Lipo vazmeš perun i omar pririžeš jaje, i lipo ti topli žumanjak istece po šparogama, pa sa onin broštulanin kruvon, na kojemu ima i bokun soli počneš toćati. Kad sve pospogaš s pijata, baba ti nudi malo prošeka da kaneš po pijatu, tako da ništa ne ostane.

Skoro i 20 godina nakon, pokušao sam ponovit te momente i vonje! 

Šparoge i jaje u solbulu za jednu osobu

Chef Vjeko

• 1 vezica šparoga
• 1 jaje
• 60 g kus-kusa
• Češnjak češnjaka, malo ružmarina
• Mrkva
• Limun
• Jabučni ocat
• Maslac
• Maslinovo ulje
• Sol, papar

Šparoge operete u hladnoj vodi i odvojite tvrdi dio. Mrkvu izrežete na tanke trakice, posolite, blago pošećerite i prelijete s jabučnim octom, pa stavite u hladnjak. U kipuću vodu ubacite ostatke mrkve i tvrde dijelove šparoga.
Posolite i dodajte koji papar u zrnu. Neka kuha 15 minuta. Nakon 15 minuta možete izvaditi sve iz vode, a u vodu stavite gornje dijelove šparoga i kuhajte 6/10 min ovisno o šparogama, nemojte ih prekuhati. Na tavi zagrijte maslinovo ulje dodajte češnjak u komadu i malo ružmarina (da aromatizirate ulje) – na to stavite vrhove šparoga i malo tostirajte. Kada izvadite iz tave stavite u blender i uz dodatak vode, u kojoj su se šparoge kuhale, dobro izblendajte u glatki srednje gust umak. Dodajte malo maslaca.
Kus-kus ide u omjeru 1:3, a zalijte ga s vodom od šparoga, dodaje sok limuna, soli i papra po želji. Jaje koje smo prije same pripreme izvadili i ostavili da dosegne sobnu temperaturu, kuhamo točno 5 minuta u kipućoj vodi (vodite računa da voda ne divlja, prilikom kuhanja).
Nakon 5 minuta izvadite i ubacite u hladnu vodu. U sredinu tanjura stavite kus-kus, na njega složite jaje i listiće mrkve, pa sve prelijte umakom od šparoga. Posolite i prelijte s par kapi maslinovog ulja. Po želji dodajte malo čilija i ribane korice limuna.

Ovakvim načinom pripreme smo se samo na izgled odmakli od onoga što je moja baba radila, no tu su sve komponente koje i dalje prilikom konzumiranja bude one stare doživljaje.

Tekst i foto: Vjekoslav Grgantov